Što je TAEKWONDO?

tkd_simboliTaekwondo je relativno novo ime borilačkog sporta koji je nastao transformacijom starih korejskih vještina samoobrane. "Tae" u slobodnom prijevodu znači skočiti i zadati udarac nogom, "kwon" znači šaka, a "do" je princip, umijeće ili put. Iz ovoga proizlazi da riječ Taekwondo možemo prevesti kao "umijeće borenja rukama i nogama". No Taekwondo se ne može ograničiti samo na umijeće borenja. To je i duhovna disciplina, izvrsna rekreacija, a danas i moderni amaterski borilački šport sa strogo određenim pravilima natjecanja, o kojima će biti više govora u jednom od slijedećih poglavlja.

Glavninu Taekwondo tehnika čine različite vrste udaraca i blokada koje se izvode nogama i rukama, a osobito su razvijene tehnike udaraca nogom u skoku po kojima je ovaj sport jedinstven u svijetu borilačkih vještina. U samoobrani i višim stadijima vježbanja proučavaju se i različite tehnike bacanja, poluga na zglobovima, kao i udarci u vitalne točke protivnika. Trening u Taekwondo-u mogli bismo općenito podijeliti u tri osnovne grupe. Prvu čine "poomse" ili forme, ustvari strogo određen i smišljen redoslijed udaraca i blokada u kretanju. Postoji 8 Taegeuk formi za učeničke pojaseve, a zatim slijede složenije forme za majstorska zvanja: Koryo, Kumgang, Taeback, Pyongwon, Shipjin, Jitae, Chunkwon, Hansoo i Ilyo. Jedan od najvažnijih aspekata treninga je sparing ili "Taeryon" što čini sportski dio Taekwondo-a, a čemu se nakon savladavanja osnovnih tehnika pridaje najveća pažnja. Taekwondo je olimpijski sport od Olimpijskih igara u Sydneyu 2000.daska_lomljenje

No, ozbiljan učenik Taekwondo neće zanemariti ni disciplinu nazvanu "kyupka" ili lomljenje predmeta načinjenih od različitih materijala radi provjeravanja snage udarca, budući da bi isprobavanje udarca na protivniku moglo rezultirati ozbiljnim ozljedama pa čak i smrću. U takvim prilikama snaga udarca se obično odmjerava na crjepovima, opekama i daskama različite debljine. Takvi testovi snage udarca uobičajeni su na polaganjima za viša učenička i majstorska zvanja. Za majstora Taekwondo-a udarcem šake ili brida dlana nije nemoguće razbiti dasku debljine 5 ili više centimetara, a udarcem nogom u skoku mogu razbiti crijep ili dasku na visini iznad 2 metra! Nije teško zamisliti kakav bi učinak takvi udarci imali u stvarnoj borbi, no filozofija i moralna načela Taekwondo-a dopuštaju njihovu primjenu samo u krajnjoj nuždi samoobrane.

pojaseviU Taekwondo-u postoji deset učeničkih zvanja "Geup" (10. i 9. Kup - bijeli pojas, 8. i 7. Kup - žuti pojas, 6. i 5. Kup - zeleni pojas, 4. i 3. Kup - plavi pojas, te 2. i 1. Kup - crveni pojas) nakon čega slijede majstorska zvanja (Dan). Zvanja viša od 7-og Dana su rijetka i mogu se steći uglavnom nekim specijalnim zaslugama u širenju športa, usavršavanju tehnike itd. Iako za treniranje nije potrebna neka specijalna oprema i obuća, uobičajeno je da svi Taekwondo sportaši vježbaju u tradicionalnoj bijeloj odjeći nazvanoj "dobok", koja se sastoji od donjeg i gornjeg dijela, preko kojeg se na propisani način veže pojas. Bijela boja doboka simbolizira ideal moralne čistoće vježbača, a nosioci crnih pojaseva imaju i crnu traku na okovratniku. Taekwondo se može vježbati u dvorani i u prirodi, pojedinačno i u grupi, s partnerom ili bez njega, što je svakako velika prednost u odnosu na ostale športove. Osim što razvija skladno, jako i zdravo tijelo, Taekwondo posredno djeluje i na psihu vježbača. Trenirajući Taekwondo dulje vrijeme, stječe se samopouzdanje, jača volja i povećava mogućnost koncentracije, što je od velike koristi u svakodnevnom životu, a osoba s takvim osobinama postaje i korisniji član šire društvene zajednice. Sagledavanjem osobnih mogućnosti, takva se osoba oslobađa agresije, tako česte u prenapučenim gradskim sredinama, a naporni treninzi čine je otpornijom na stresove, koji su nažalost, postali dio suvremenog života. Športski susreti i nadmetanja izvrsna su prilika za stjecanje novih poznanstava i prijatelja širom svijeta; mogućnost da se lakše shvate i upoznaju drugi ljudi, ali i vlastita ličnost.

Taekwondo je šport koji se, za razliku od većine ostalih športova, može prakticirati od rane mladosti pa do poznih godina, a redovitim vježbanjem tijelo se može održati vitkim i mišićavim čak i u dubokoj starosti.

Taekwondo klub Kondor
Keseri 4f, 10250 Zagreb, Hrvatska  *  tel/fax  01 6140 576  *  gsm  091 6560 349
ivica@taekwondo-kondor.hr  *  www.taekwondo-kondor.hr